Voeding en ontgiften

Gezonde voedingsprodukten op onze planeet

VRUCHTEN

Aardbei: met waardigheid en zelfrespect bereik ik het doel van mijn leven.

Abrikozen: bevat bèta-caroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Ananas: je krijgt vertrouwen in je eigen mogelijkheden; niets kan mij aan het wankelen brengen, ik leef vanuit helderheid wijsheid en kracht.

Appel: maakt optimaal opgewekter en vitaler. Volmaakte gezondheid.

Avocado’s: bevat oliezuur dat het cholesterolgehalte verlaagt. Helpt het geheugen en het begrijpen van je dromen.

Banaan: spanningen lossen op, ik geniet van het leven. Een grote rust komt langzaam over mij.

Braam: mijn gedachten zijn zuiveren zo helder als zonlicht. ik straal goedheid in en goedheid valt mij toe.

Dadel: familie, vrienden, vijanden en vreemden staan mij na. Ik stuur hun gedachten van liefde.

Frambozen: bevatten ellaginezuur, dat de groei van kankercellen stopt en vitamine C en vezels. Bedoelingen, gedachten en daden stralen goedmoedigheid uit.

Mango: vitamine C. Antioxidant

Kers: ik ben opgewekt en optimistisch. Ik zwem in een oceaan van geluk. Ik voel me lekker.

Sinaasappel: ik laad mn gedachten met energie en blijdschap. Bloesem van de vreugde.

Suikermeloen: vitamine C, beta-caroteen. Kalium helpt de bloeddruk verlagen.

Cranberrysap: helpt de ontsmetting van de blaas.

Perzik: tevredenheid er voor anderen te zijn, vervulling van zorg in te vullen.

Peer: rust, kalmte, problemen met de nodige rust overwinnen.

Rozijnen: bron van ijzer.

Vijgen: bron van kalium en vezels en vit B6. Bevordert de creativiteit van de wil, ontdek je flexibiliteit, die uit wijsheid en ervaring voortvloeit.

De wijndruif: versterkt het vermogen onvoorwaardelijke liefde te geven en ontvangen. Voldaan door liefde te schenken.

Citroen en limoen: limonene, furocoumarine en vit C, die kanker voorkomen.

GROENTEN

Tomaat: lycopeen= carotenoïde tegen kanker en antioxidant. Geestelijke kracht en moed, overwin met je goede kant.

Uien: quercetine is een anti oxidant.

Artisjokken: bevat antioxidant silymarine tegen huidkanker? De vezels zijn goed voor het cholesterolgehalte.

Kropsla: in ongestoorde rust, vindt men diepe ontspanning. Verdrijft onrust en vervangt ze door produktief, helder denken.

Gember: vermindert misselijkheid. Helpt bij migraines en artritis.

Broccoli: vit C en bèta- caroteen. Beschermt tegen borstkanker.

Spinazie: helpt tegen veroudering. Dingen eenvoudig zien, vol vertrouwen en ongecompliceerd.

Paksoy: voorkomen borsttumoren. En tegen borstkanker. Bron van calcium.

Pompoen: Vit C en bèta-caroteen.

Waterkers: vit A en E, helpt kanker beperken. Rijk aan ijzer en calcium is bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Knoflook: verlaagt ldl cholesterol en bloeddruk . goed tegen kanker.

Rode biet: goede verhouding tussen kalium en natrium. Ontzurend, tegen kanker.

GRANEN EN PEULVRUCHTEN

Incatarwe of amarant: eiwit, ijzer , magnesium.

Tarwekiemen: magnesium, vit E.

Linzen: vit B1, B2, C, mineralen, ijzer

Soja: vit A,B,C,E. mineralen, lecithine, complete eiwitten

Pinda’s en noten: vermindert risico op hartziektes. Eiwit, mineralen, vetten

Amandel: geest, ziel en zenuwen vormen een eenheid.

Cocosnoot: ik zie mijn problemen en obstakels als positieve mogelijkheden voor bewustzijnsverruiming.

Mais/ met grenzeloze energie treed ik de wereld tegemoet.

Radijs: vit A, B2, C ijzer, fosfor

Rauwkost, het levende voedsel: voordelen zijn: levenskracht (in tegenstelling tot gekookt voedsel), waterrijk, bevat mineralen, sporenelementen en vitaminen. Betere vertering, goed zuur-baden-evenwicht, gemakkelijker in voedselcombinaties, is niet lichaamsvreemd. Voert opgehoopte slakken af, zuivert de darmen en het lichaam. Voert plantaardige intacte cellen in, herstelt bacterieel evenwicht, helpt zuurstoftoevoer naar de cellen, zuivert de huid, herstelt het slaapritme, is goed voor een geestelijk evenwicht.

ZEEVRUCHTEN

Schaaldieren: vit B12, ijzer en mineralen.

Zalm: omega3 vetzuren.

Krab: vit 12 , zink

CHOCOLADE EN CACAO

Al 1600 vC aten de indianen en inca s ‘kola’ of ‘bitter water’, wat gefermenteerde cacao in water was. Cacao is het basisingrediënt voor chocolade.

Regelmatig consumeren van chocolade kan een bloeddrukverlagend effect hebben en dus bijdragen aan minder hart-en vaatziekten. Ook, fondant chocolade 10g /dag, verhoogt aanmaak van insuline.

Verzuring in het lichaam, belang van ontgiften

Verzurende voeding:

Alcohol, bonen: bruine, witte, dop- spliterwt ,dierlijke eiwitten: eend, schelp, vis, runds-varkensvlees, wild, granen: mais , rijst, rogge, tarwe, noten : cashew, pecan, pinda, walnoot, pasta: macaroni, noodles, spaghetti, suikerwaar: honing, limonade, snoep, stroop, suiker, zuivel: boter, melk, kazen.

Alkaliserende voeding:

Drank: koolzuurvrij bronwater (essentieel voor het lichaam), ongepasteuriseerde melk, verse groente-en fruitsappen. Eiwitten: amandelen, ei, kip, tofu, yoghurt, fruit: aardbei, appel, ananas, banaan, druif, meloen, nectarine. Fruitsuikers zijn gezond en voeden onze hersenen, brengen het lichaam geen schade toe. groente: andijvie, asperge, broccoli, champignon, kool, sla, tomaat, kruiden: curcumine, peterselie en selderij (apegenine), gember, kaneel (ceppt), kerrie, mosterd, peper, zeezout, thee : brandnetel, groene thee Koffie : tot 4 koppen koffie /dag is gezond. Let wel op calciuminname. Cafeïne is de gekendste chemische stof met effect van tijdelijke verhoging van de bloeddruk, ontstekingsremming en verhoging van de beschikbaarheid van insuline.

Een goede houding van het lichaam is beter voor goede zuurstoftoevoer, absorptie van vitaminen, voedingsstoffen, tegen indigestie en slechte bloedsomloop, hoofdpijn. Ook oefening is aangeraden voor innerlijke en uiterlijke waarneembare kenmerken van je conditie.

Water heeft een reinigende werking. Belangrijk oplosmiddel , rol in transport in het lichaam, en bouwelement. Water help uitscheiding van gifstoffen via de ademhaling, de huid, de stoelgang en de urine.

Voeding en stress zijn de grootste veroorzaker van verzuring. Deze zijn dikwijls de basis van chronische ziektebeelden.

Fruit eten s avonds is afgeraden.

Vb van basis effect is eten van citroen: de organische zuren die de zure smaak aan het product geven, stimuleren de alvleesklier tot het produceren van basische buffers. In de nier- en leverstofwisseling worden deze zuren omgezet tot water en een bicarbonaatbuffer en niet CO2. Ook achterblijvende mineralen hebben een alkaliserende werking.

2 tot 3 keer per week vis eten is gezond,

vermindert het ricsico op meerdere soorten kanker.

Ook rijk aan omega 3:

Eet elke dag een handje noten, deze zijn gezond. 

Ze bevatten verschillende ontstekingsremmende stoffen 

en verbeterende opname van antioxidanten.

Cfr Bloesemremedies voor lichaam en ziel Michaela Prantner- Volek

Voeding (natuurgeneeskunde)

Hoe wordt je 100 William Cortvriendt

Alle dagen mooi met ayurveda Kate o’ Donnel

In ayurvedisch koken onderscheid men 6 smaken, elke smaak is een combinatie van 2 elementen en hun kwaliteiten. 

Zoet: aarde en water. Zit in zware, smeuïge, kleverige en koele stoffen, zoals bananen, melk, amandelen en rijst. Zoete smaken bouwen weefsels op en zijn supergoed voor botten, huid en haar en voortplantingsweefsels. Te veel levert gewichtsproblemen en diabetes op.

Zuur: aarde en vuur. Zit in verwarmende, zware en vochtige stoffen, zoals room, scherpe kazen, onrijp fruit en de meeste citrusvruchten, gefermenteerde stoffen en azijn. Zure smaken verhogen agni, reinigen en vitaliseren lichaamsweefsels en zinuigen vanwege hun lichte kwaliteit. Te veel kan irritatie en zwellingen doen ontstaan.

Zout: vuur en water. Zit in hete, zware en scherpe stoffen, zoals zeezout, bergzout, zeewier. Zoute smaken houden vocht in het lichaam, bevorderen het verteringsproces, smeren en halen verstoppingen uit het spijsverteringskanaal en andere kanalen. Te veel kan oorzaak zijn van zwallingen, droge huid en minder kracht.

Scherp-pikant: vuur en lucht. Droge, lichte en hete stoffen, zoals zwarte en hete pepers, knoflook, mosterd en ui. Scherp-pikante smaken verhgen hitte en koken onzuiverheden uit. Ze helpen slijm verwijderen en vet verbranden. Ze maken de lichaamskanalen wijder en zorgen dat de zaken in beweging blijven. Bij overdaad kan hun hitte en scherpte de maag irriteren en de geest overactief maken. Hun droge en lichte kwaliteitn kunnen- bij overdaad- de voortplantingsweefsels opgebruiken.

Bitter: ruimte en lucht. Droge en koele en lichte stoffen, koffie, donkere bladgroenten zoals boerenkool en snijbiet fenegriekzaad en kurkuma. Ze verminderen vet, regelen het bloedsuikergehalte, halen gifstoffen uit het bloed, bevorden de spijsvertering en verlagen de vochtigheidsgraad. Te veel bitter stoffen kunnen uitdrogen en afkoelen en de lichaamsrnergie uitputten.

Wrang-samentrekkend: lucht en aarde. Zit in droge stoffen die neerwaartse bewegingen maken en onzuiverheden afvoeren, veenbessen, de schillen van groenten en fruit, onrijpe bananen, zwarte thee, rode wijn en honing. Deze halen water uit het lichaam, verkwikken verzwakte, waterachtige of vettige weefsels en zuiveren het bloed. Teveel geven stijfheid, verstopping en dorst.

Eucalyptus gebruik

 

Mucolytisch en expectorant effect

Het stimuleert en verbetert de ademhalingsfunctie, bevordert de opname van zuurstof in alle cellen van de lichaamsweefsels doordat ze de functies van de rode bloedlichaampjes activeert. De olie vermindert de zwelling van de slijmvliezen en stimuleert het vloeibaar maken en afvoeren van slijm uit de longen. De olie ‘ontstopt’ het bovenste deel van de luchtwegen in geval van verkoudheid.

Antiseptisch en antiviraal

De olie is effectief bij verkoudheid, sinusitis en bronchitis. Ondersteunend bij longontsteking.

Krampstillend en kalmerend

Hevige hoestprikkels worden gekalmeerd bvb bij astma, bronchitis en verkoudheid

Pijnstillend

Stimulerende, ‘ontstoppend’ en verwarmende kwaliteiten helpen bij reuma en spierpijn

Koelend /verwarmend

Anti koortsmiddel, massage-olie

Preventie

Verminderen ontstekingsreactie en hebben een immuun verbeterend effect